< Pâinea o sursă de fibre si vitamine | Masini de facut paine

Pâinea o sursă de fibre si vitamine

Calitatile pe care le are painea
Potrivit informatiilor disponibile pe pagina de internet sanatatea.com , paine este considerata este “ izvorul vieţii”, datorita multiplelor sale calitati nutritionale. Ea este o sursa esentiala de energie, fibre, fier si vitamine foarte utile organismului. Mai mult decat atat, este stiut faptul ca poate fi socotita drept un aliment vital ce face parte din alimentatia zilnica echilibrata si sanatoasa, iar, daca stim ce tip si cantitatea in care poate fi, chiar ajuta la mentinerea greutatii corporale. De asemenea, contine carbohidranti complecsi, care furnizeaza substante nutritive importante si sunt bogati in fibre.
Diferenta dintre faina alba si cea integrala
Faina integrala este obtinuta din macinisul integral al bobului de grau, nu a fost procesata si rafinata. De aceea, painea obtinuta din aceasta furnizeaza o cantitate de 10 ori mai mare de magneziu decat cea procesata, de doua ori mai mult crom si o data si jumatate mai mult seleniu.
Daca nu stiati pana acum, ei, bine, trebuie sa va informam ca o portie standard contine doar 77 kcal, cea neagra are 78 kcal, spre deosebire de cea alba, ce are 85 kcal.
In doilea rand, consumul de paine integrala va furnizeaza cantitati remarcante de vitamina E, potasiu, fier, zinc, cupru, complexul de B-uri, acid folic si vitamina H. Atunci cand apelati la dieta cu aceasta, nu aveti de ce sa nu consumati si si alte sortimente extravagante si mai speciale.
In al treilea rand, s-a putut demonstra ca un consum de sase felii furnizeaza un pic mai mult de 50% din cantitatea totala de fibre zilnice, iar organismul va asimila un minim de 50% din numarul de calorii pe care organismul ar trebui sa ii ia din carbohidrantii complecsi.
Faina alba se formeaza prin rafinata si procesarea bobului de grau macinat, are mai putine calitati, insa, totusi este preferata in industria de panificatie romaneasca, deoarece confera produsului finit o aroma mai atractiva, este mai ieftina din punct de vedere al costului de productie si poate fi folosita si la alte produse, cum sunt covrigii sau la prajituri.

Mai multe despre paine alba…
Aceasta furnizeaza mai multe asa numite calorii “goale”, deoarece, prin procesare, isi pierde calitatile exceptionale de care organismul uman ar putea beneficia. Dupa rafinare, este albita cu clor si tratata cu bromura, process care ii distruge fibrele. Ea contine o cantitate mare de amidon, pe care organismul il transforma in zahar si grasimi.
Ca o curiozitate, este bine de stiut aceasta ca nu va face rau, in ciuda dezavantajelor pe care le prezinta, iar consumul sau nu este nesanatos, cu conditia ca sa introduceti in alimentati dvs si celelalte produse de panificatie.
Cea mai sanatoasa paine este cea facuta in casa
Indiferent de tipul de fain pe care doriti sa il utilizati, painea pregatita in casa ramane, de departe cea mai sanatoasa. Se face in maxim o ora, rezista pana la o saptamana si nu are cantitatea aceea mare de E-uri ( conservanti, agenti de ingrisare, amelioratori, arome), pe care corpul le asimileaza cu mare dificultate.

In concluzie, este la alegerea dvs tipul de produs pe care intentionati sa il consumati, in functie de gusturi, preferinte si aportul nutritional pe care vi-l doriti.