< Pagina - Dar cum preparam aceasta minunata “bijuterie” culinara | Masini de facut paine

Pagina – Dar cum preparam aceasta minunata “bijuterie” culinara

Daca omul antic s-a descurcat si a reusit sa faca din ea un aliment nelipsit, inseamna ca painea nu este deloc greu de preparat, mai ales ca tehnologiile modern ale secolului XXI ne usureaza foarte mult misiunea.

In cazul in care dorim o prepararea clasica, nu avem nevoie decat de un aluat, pe care il facem folosind faina, dupa preferinte ( alba, neagra, secara, etc), drojdie, care ajuta la procesul de dospire, apa, sare si alte ingrediente care ii confera un gust si o aroma placuta (zahar, ulei, chimen, susan).

Aluatul se lasa la crescut pentru 20-30 de minute, dupa care se pune in forme speciale si se pune la cuptorul setat la o temperatura de 180-190 grade, pentru a se coace. In functie de gust, putem urmari sa nu iasa un produs ce are o crusta prea tare si care sa se intareasca prea rapid, pentru a rezista chiar si 5-7 zile. Respectarea unei proportii corecte intre faina si apa este secretul reusitei.
In loc de concluzii…
Pâinea şi derivatele sale a avut un rol deosebit de important în procesul prin care primele comunităţi umane şi-au schimbat nu doar alimentaţia ci şi stilul de viaţă, trecând astfel de la etapa de vânători-culegători la aceea de agricultori. Dieta a tot mai multe comunităţi umane a devenit aşadar una bazată pe carbohidraţii proveniţi din cereale.
Pentru curiozitatea cititorilor, i-am putea informa asupra faptului ca, in anul 2014, în România, piața de panificație era estimătă la vânzări anuale de peste 2 milioane de tone și aproximativ un miliard de euro.