De-a lungul timpului, painea s-a dovedit a fi un aliment de baza, nelipsit din casele oamenilor. Potrivit unui articol de pe descopera.ro, inca din Antichitate, cerealele au contituit o sursa principala de hrana pentru populatie, iar, incepand din neolitic, atestarile istorice au confirmat ca omirea a inceput cultivarea si ameliorarea primelor produce cerealiere, graul si orzul.

Datorita faptului ca acestea sau extins in Europa, Asia, Africa Nordica si India, dar si in alte zone ale Globului, ea a inceput sa fie din ce in ce mai folosita de catre primii oameni.
Nu mult dupa aceea, a aparut painea dospita, deoarece s-a descoperit ca sporii de drojdie sunt prezenti si pe suprafata boabelor de grau sau orz, astfel incat, orice rest de aluat nefolosit si lasat in conditii de umiditatea si temperature optime, au inceput sa fermenteze sis a devina un mediu propice dezvoltarii drojdiei, un adjuvant primar in prepararea si cresterea acesteia.

Primele marturii legata de painea dospita si crescuta inainte de a fi coapta provin din perioada Egiptului Antic, unde, mai ales partea nordica, strabatuta de Nil, era propice culturilor agricole.

Calitatile pe care le are painea
Potrivit informatiilor disponibile pe pagina de internet sanatatea.com , paine este considerata este “ izvorul vieţii”, datorita multiplelor sale calitati nutritionale. Ea este o sursa esentiala de energie, fibre, fier si vitamine foarte utile organismului. Mai mult decat atat, este stiut faptul ca poate fi socotita drept un aliment vital ce face parte din alimentatia zilnica echilibrata si sanatoasa, iar, daca stim ce tip si cantitatea in care poate fi, chiar ajuta la mentinerea greutatii corporale. De asemenea, contine carbohidranti complecsi, care furnizeaza substante nutritive importante si sunt bogati in fibre.

Diferenta dintre faina alba si cea integrala
Faina integrala este obtinuta din macinisul integral al bobului de grau, nu a fost procesata si rafinata. De aceea, painea obtinuta din aceasta furnizeaza o cantitate de 10 ori mai mare de magneziu decat cea procesata, de doua ori mai mult crom si o data si jumatate mai mult seleniu.
Daca nu stiati pana acum, ei, bine, trebuie sa va informam ca o portie standard contine doar 77 kcal, cea neagra are 78 kcal, spre deosebire de cea alba, ce are 85 kcal.
In doilea rand, consumul de paine integrala va furnizeaza cantitati remarcante de vitamina E, potasiu, fier, zinc, cupru, complexul de B-uri, acid folic si vitamina H. Atunci cand apelati la dieta cu aceasta, nu aveti de ce sa nu consumati si si alte sortimente extravagante si mai speciale.
In al treilea rand, s-a putut demonstra ca un consum de sase felii furnizeaza un pic mai mult de 50% din cantitatea totala de fibre zilnice, iar organismul va asimila un minim de 50% din numarul de calorii pe care organismul ar trebui sa ii ia din carbohidrantii complecsi.
Faina alba se formeaza prin rafinata si procesarea bobului de grau macinat, are mai putine calitati, insa, totusi este preferata in industria de panificatie romaneasca, deoarece confera produsului finit o aroma mai atractiva, este mai ieftina din punct de vedere al costului de productie si poate fi folosita si la alte produse, cum sunt covrigii sau la prajituri.

Mai multe despre paine alba…
Aceasta furnizeaza mai multe asa numite calorii “goale”, deoarece, prin procesare, isi pierde calitatile exceptionale de care organismul uman ar putea beneficia. Dupa rafinare, este albita cu clor si tratata cu bromura, process care ii distruge fibrele. Ea contine o cantitate mare de amidon, pe care organismul il transforma in zahar si grasimi.
Ca o curiozitate, este bine de stiut aceasta ca nu va face rau, in ciuda dezavantajelor pe care le prezinta, iar consumul sau nu este nesanatos, cu conditia ca sa introduceti in alimentati dvs si celelalte produse de panificatie.

Cea mai sanatoasa paine este cea facuta in casa
Indiferent de tipul de fain pe care doriti sa il utilizati, painea pregatita in casa ramane, de departe cea mai sanatoasa. Se face in maxim o ora, rezista pana la o saptamana si nu are cantitatea aceea mare de E-uri ( conservanti, agenti de ingrisare, amelioratori, arome), pe care corpul le asimileaza cu mare dificultate.

In concluzie, este la alegerea dvs tipul de produs pe care intentionati sa il consumati, in functie de gusturi, preferinte si aportul nutritional pe care vi-l doriti.

Daca ai pofta de "turtite" facute pe plita iar framantatul aluatului pare o misiune destul de complexa , atunci foloseste aliatul tau numarul 1 - masina de paine.
Ingrediente:
500 gr faina
250 ml apa calda
7 gr drojdie uscata
1 lingurita sare
1/2 zahar - optional

Puneti in masina de paine si selectati optiunea pentru aluat paste. (este cea mai scurta optiune aprox 15 min).

Dupa finalizarea programului lasati sa creasca pana isi dubleaza greutatea.
Formati bilute egale , folosind un sucitor redimensionati pana la dimensiunea dorita.
Turtele pot fi prajite folosid un ceaun din fonta, un gratar sau pe plita.

Pofta buna!

Painea - un aliment atat de banal si nelipsit de pe masa noastra. Fie ca preferi painea traditionala sau retete de paine mai speciale, precum painea integrala, cea cu ceapa sau cu cartofi, aceasta pare sa se potriveasca perfect cu aproape orice fel de mancare. Suntem atat de obisnuiti cu acest aliment, incat nu ne-am pus intrebarea de unde provine acesta sau cand a fost consumat pentru prima data de oameni. Iata care sunt cele mai interesante lucruri despre paine:

1. Painea, mai exact lipia este consumata de mai bine de 12.000 de ani de catre locuitorii tarilor din Orientul Mijlociu (Arabia Saudita, Egipt, Turcia, Israel, Siria, Quatar etc.)

2. O felie medie de paine contine doar 1 gram de grasime si intre 75 si 80 de grame de calorii.

3. Cea mai mare lipie a fost facuta in 2001 in Grecia. Dimensiunile lipiei erau de 1,9 m x 1.6 m. Adancimea lipiei uriase era de 3,5 cm.

4. In 1943 un membru al guvernului Statelor Unite ale Americii a decis sa interzica comercializarea painii feliate. Motivul care a stat in spatele acestei decizii nu este cunoscut nici in ziua de astazi. Aceasta interdictie insa a durat o scurta perioada de timp.

5. In perioada antica, oamenii foloseau paine alba pentru a sterge grafitul inainte sa fie inventate alte modalitati. Chiar si in ziua de astazi unii artisti folosesc painea pentru a curata carbunele sau zonele pastelate ale unei tablou.

6. O superstitie spune ca daca pui o bucata de paine in leaganul unui bebelus, acesta nu se va imbolnavi in viitorul apropiat.

7. O alta superstitie spune ca ai ghinion daca intorci o felie de paine cu susul in jos sau daca tai o felie de paine necoapta.

8. In doar 9 secunde, o combina agricola strange cantitatea de grau suficienta pentru realizarea a aproximativ 70 de paini.

9. Presupunand ca mananci un sandwich dimineata, unul la pranz si unul seara, ai avea nevoie de 168 de zile pentru a consuma un obroc de grau. O familie de patru persoane poate trai 10 ani cu painea produsa de graul recoltat de pe un teren de aproximativ 4000 de metri patrati.

10. In tarile din Orientul Mijlociu, oamenii nici nu isi pot imagina o masa fara paine.

Nimic nu se compara cu painea facuta in casa. Daca timpul nu isi permite sa pierzi o zi intreaga pentru a face coca, a o lasa la dospit si pentru a fi atenta ca focul sa fie suficient de puternic incat paine sa se coaca, dar suficient de incat sa nu o arda, o masina de facut paine este alegerea ideala. Gospodinele prefera sa utilizeze masini de paine datorita faptului ca sunt sigure intodeauna ca painea va iesi perfect asa cum isi doresc, chiar daca incearca unele retele mai neobisnuite precum painea cu ceapa, cea cu cartofi sau paine cu nuci si stafide.

Iata care sunt cele mai importante 5 motive pentru care sa iti cumperi o masina de paine:

Economisesti timp
Tot ceea ce trebuie sa faci este sa adaugi ingredientele in aparatul de facut paine si peste cateva zeci de minute painea va fi perfect coapta si numai buna pe pus pe masa. In plus, imagineaza-ti cum ar fi sa te trezesti dimineata si in loc sa mananci o felie de paine din ziua precedenta unsa cu unt, sa gusti din painea proaspat coapta. Cu o masina de paine poti seta ora la care vrei sa porneasca, astfel incat sa te trezesti in mirosul imbietor al painii calde.

Nu emana caldura 
Atunci cand gatesti in zilele toride de vara, nici aerul conditionat nu pare sa te ajute foarte mult. Masina de paine nu emite caldura nici macar atunci cand coace painea. In plus, o poti folosi pentru cozonac sau alte preparate delicioase fara sa iti transformi bucataria intr-un cuptor.

Nu faci mizerie in bucatarie
Faptul ca toate ingredientele sunt introduse direct in masina de paine, te ajuta sa scutesti timp si energie deoarace nu mai este nevoie sa speli o multime de vase care se aduna inevitabil atunci cand faci paine in modul clasic. In plus, folosesti doar cani de apa pentru a curata cuva in care s-a copt painea.

Poate fi folosita ca un cuptor suplimentar atunci cand pregatesti multe feluri de mancare - cum ar fi de Craciun
Este ajunul Craciunului sarmalele sunt pe foc, turta dulce la cuptor iar tu mai trebuie sa faci cozonac si salata de boeuf. In timp ce cuptorul si aragazul sunt deja pline de bunatati care vor fi gata abia peste cateva ore, poti pune ingredientele pentru cozonac in masina de paine.

Consumi mai putina energie electrica
Modelele mai noi de masini de paine consuma mai putina energie elecrica decat un aparat de cafea. Faptul ca faci paine in aparatul special si nu in cuptorul electric, te va ajuta economisesti pana la 50% mai putin curent.

Asadar, masinile de paine nu mai reprezinta demult un moft, ci o necesitate. Cu o masina de paine economisesti timp, nu faci mizerie sau caldura in bucatarie, si in acelasi timp scazi factura la curent.

750 gr faina
4 liguritze zahar
2 linguritze sare
1-1/2 linguritze drojdie uscata
500 ml apa
Program: DARK

250 ml apa
1 lingura unt sau margarina
1 lingurita sare
2 linguri zahar
1 ceapa mare taiata cubulete
540 gr faina
¾ pachetel drojdie uscata
Mod de preparare program: NORMAL
Se poate ca ceapa sa o calesti in putin ulei, apoi se pune la racit si zvantat pe un servet si se adauga mai departe ingredientelor.

  • 300 ml apa sau lapte
  • 2 linguri margarina
  • 1 ou
  • 90 gr cartofi fierti si zdrobiti
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura zahar
  • 540 gr faina
  • 1 pachetel drojtie uscata
  • Preparare program: NORMAL

Pâinea cu cartofi este o variantă delicioasă și pufoasă a pâinii tradiționale, cartofii adăugând umiditate și textură. Iată o rețetă simplă pe care o poți încerca acasă, inclusiv cu ajutorul unei mașini de făcut pâine.

Ingrediente:

  • 300 g cartofi (aproximativ 2 cartofi medii)
  • 500 g făină de grâu
  • 250 ml apă
  • 1 pliculeț drojdie uscată (7 g)
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2 lingurițe de sare
  • 2 linguri de ulei de măsline

Instrucțiuni:

  1. Prepararea cartofilor:
    • Curăță cartofii și taie-i în cuburi mici. Fierbe-i în apă cu puțină sare până când devin foarte moi.
    • Scurge bine cartofii și pisează-i până devin un piure fin. Lasă piureul să se răcească la temperatura camerei.
  2. Pregătirea aluatului:
    • Într-un bol mare, amestecă făina cu drojdia uscată, zahărul și sarea.
    • Adaugă piureul de cartofi răcit, uleiul de măsline și treptat, apa. Începe să frămânți aluatul în bol, adăugând apa puțin câte puțin până când aluatul devine omogen și nelipicios.
    • Transferă aluatul pe o suprafață ușor înfăinată și continuă să-l frămânți pentru încă 5-10 minute, până când devine elastic și neted.
  3. Dacă folosești o mașină de făcut pâine:
    • Pune aluatul în cuva mașinii de făcut pâine și setează programul pentru pâine normală sau pentru pâine cu textură moale, conform instrucțiunilor producătorului.
    • Lasă mașina să își completeze ciclul, care include frământare, dospire și coacere.
  4. Dacă coci manual:
    • Pune aluatul într-o formă de copt tapetată cu hârtie de copt și lasă-l să crească într-un loc cald pentru aproximativ 1 oră sau până își dublează volumul.
    • Preîncălzește cuptorul la 200°C.
    • Coace pâinea timp de aproximativ 30-35 de minute sau până când devine aurie și scoate un sunet gol când este bătută ușor pe fund.
  5. Finisarea:
    • Scoate pâinea din cuptor sau din mașina de făcut pâine și las-o să se răcească pe un grătar înainte de a o tăia.

Pâinea cu cartofi este perfectă pentru a fi savurată caldă, alături de unt sau ca bază pentru sandvișuri. Este foarte aromată și își păstrează prospețimea mai mult timp datorită umidității adăugate de cartofi.

Rețeta de Kugelhopf (sau Gugelhupf) este un desert tradițional în multe țări europene, cum ar fi Germania, Austria și Elveția. Este un fel de cozonac cu o textură moale și pufoasă, adesea îmbogățit cu stafide, nuci și alte fructe uscate. Iată cum poți prepara un Kugelhopf acasă:

Ingrediente:

  • 500 g făină
  • 250 ml lapte călduț
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt la temperatura camerei
  • 2 ouă întregi
  • 20 g drojdie proaspătă
  • 1 praf de sare
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 100 g stafide
  • 50 g nuci tocate
  • 50 g migdale tocate
  • Unt și făină pentru uns și tapetat forma

Pentru decor:

  • Zahăr pudră pentru presărat

Instrucțiuni:

  1. Pregătirea aluatului:
    • Activează drojdia într-un bol mic cu un pic de lapte călduț și o linguriță de zahăr. Lasă amestecul să stea circa 10 minute sau până când începe să facă bule.
    • Într-un bol mare, amestecă făina cu zahărul, sarea și coaja de lămâie rasă. Adaugă ouăle, untul moale, restul de lapte și amestecul de drojdie activată. Framântă bine până când obții un aluat omogen și elastic.
    • Încorporează stafidele, nucile și migdalele tocate în aluat. Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească într-un loc călduros pentru aproximativ 1-2 ore sau până își dublează volumul.
  2. Formarea și coacerea:
    • Pregătește o formă de Kugelhopf (forma specială cu gaură la mijloc), unșind-o bine cu unt și presărând-o cu făină.
    • Pune aluatul crescut în formă, netezindu-l ușor cu mâna. Lasă-l să crească din nou în formă, aproximativ 30 de minute.
    • Preîncălzește cuptorul la 180°C.
    • Coace Kugelhopf-ul pentru aproximativ 45-50 de minute sau până când capătă o culoare aurie frumoasă și trece testul scobitorii.
  3. Finisarea:
    • Lasă cozonacul să se răcească în formă pentru câteva minute, apoi răstoarnă-l pe un platou.
    • Când este complet răcit, presară zahăr pudră deasupra pentru un aspect festiv.

Kugelhopf-ul este delicios servit simplu sau însoțit de o ceașcă de cafea sau ceai. Poți să-l personalizezi adăugând alte tipuri de fructe uscate sau esențe, în funcție de preferințe. Poftă bună!

Masina de Paine - dedicat iubitorilor de paine